Nimittäin niitä rumuuksia ja pihan/tontin rosoja, joita Mary peräänkuulutti Puutarhaprojekti -blogissaan. Näitä kuvia katseltuanne teille tulee omasta pihastanne taatusti entistä tyytyväisempi olo :)

Aloitetaanpas kauhukierros tontin laitamilta:

818649.jpg

818639.jpg

Ette ole tupsahtanut minnekään itärajan taakse, vaan tuonne meidän purkukuntoisen hirsinavetan päätyyn. Navetan tiilikate on joskus alkanut päästää kosteutta karjakeittiön savupiipusta läpi ja tuloksena on nyt läpilaho rakennus, minkä seinää pitkin karhunköynnös (kansanomaisemmin elämänlanka) kiipeilee. Ja hups, tuossa edessä on kumossa vielä viime kesäksi kokeiluluontoiseksi kyhätty kasvihuoneentapainen, mikä kaatui syksyn myrskyissä, eikä ole toistuvista nostoyrityksista huolimatta pysynyt enää pystyssä. Ei siis ole ollut missään käytössä tänä kesänä.

818644.jpg

Lisää "silmäniloa" löytyy pihatien varrelta puiden siimeksestä, jos osaa sinne kuusien välistä katsoa. Sinne on rojahtanut maakellarin katto. Kellari on kyllä tarkoitus kunnostaa entistä ehommaksi, vaikkapa puutarhatavaroiden säilytystä varten. Tuskin tuonne asti tulee kellaritavaroita vietyä.

Ja pysytään vielä tuolla navetan lähistöllä, sillä sen vieressä olevan heinäpellon reuna on kasvilajistoltaan erittäin monipuolinen ja läpipääsemätön, kuten näette. On nokkosta, mesiangervoa, pajua, röyhytatarta, vadelmaa, niittyleinikkiä, ohdaketta...

818654.jpg

Samaan hengenvetoon totean kyllä, ettei tuohon mikään nurmikko kyllä sovi, mutta ehkäpä jokin kaunis niittykasvusto? Seassa on kasvamassa kyllä nyt pähkinäpensas, sembroja sekä metsävaahtera.

Sopivasti tämän pellonreunan vieressä on lasten leikkipaikka ja sieltä löytää ties mitä "pudokkaita" ja rikkinäisiä leluja. Erittäin huonoa fengshuita kaikki rikkinäinen, mutta vaikka niitä kuinka kerää ja osan korjaa niin aina löytyy jokin uusi.

818662.jpg

Ja samaa laatua löytyy sitten tietenkin vähän sieltä ja täältä... etenkin minun puutarhatyövälineeni tekevät hyvin "kauppansa"

818646.jpg

Ja ettei menisi vain lasten mollaamiseksi tämä homma, niin näytetäänpä miten tämän pihan aikuisillekin voi käydä ;) Minä sorrun tähän usein.

818664.jpg

Ja sopivasti tuosta ylläolevasta kiviaidan pätkästä alkaa tolppaportaat ja niiden reunat on yläosaa lukuunottamatta siistimättä. Raunoo... tule apuun!

818657.jpg

Kuvan oikeassa laidassa oleva kivikasa pitäisi myös muuntaa penkereeksi näiden portaiden oikeasta reunasta oikealle päin. Portaiden vasemmalla puolella ylärinteessä kasvaa kurttulehtiruusua (ja nokkosta) ja tuossa alempana villivadelmaa kuten kuvasta näkyy. Ja onhan siinä komean tuuhea katajakin, missä risulinnun kelpaa istuskella ;D

Oikealla alhaalla on punalehtiruusu ja syysasteria sekä portaiden sivussa virpiangervoreunus, mitä voisi jatkaa tänne ylöspäin. Tuossa heinittyneessä kivikossa on yksi katajanalku, ei näy kuvassa. Ongelmana tässäkin on kallio ja erittäin niukka kasvualusta.

818656.jpg

Portaita kun jatkaa alaspäin päätyy marjapuskien alueelle, missä on myös kastelukaivo ja kierrätykseen kelpaamattoman polttojätteenkäsittelylaitos. Aika nätti vai mitä?

818661.jpg

Palataan vielä hetkeksi yläsivupihalle ja hups mitäs löytyykään töyhtöangervopuskan takaa? Kaatunut puupino, kiitos poikien kiipeilyn, mur! Ainiin tämä onkin luvattu kärrätä anopin varastoon, jos sinne vielä mahtuu.

818641.jpg

Tuossa on maa-ainesten purkupaikka ja lasten yksi kuusenalusmaja. Oikeassa laidassa on tuollainen pressutalli puutavaran varastointiin. Tähän tullee joskus oikea autotalli/tekninen rakennus. Ja silloin saa tuo kuusirumiluskin ja monta muutakin puuta häädon. Mikähän himo lapsilla on levitellä noita oransseja aurakeppejä?

818650.jpg

Aitan takaa, kompostien läheltä löytyy seuraava piristysruiske, anopin vanha kaappipakastin. Siitä tullee joskus kylmäsavustuspönttö. Ja vielä pidemmältä sen takaa, rinteestä löytyy superpaha paikka, missä kengän alla rätisee mukavasti lasi ja ruosteinen metalli. Keväällä vietiin ainakin 8 säkillistä lasia ja metalliromua keräykseen, mutta varmaankin samanlainen satsi on hautautunut maan alle ja puiden juurien sekaan.

Meinasin jakaa nämä rosot kahteen postaukseen, mutta laitetaan nyt sitten kunnolla haisemaan ja näytetään kaikki. Tässä on luonnonkivipolku kasvimaalle, olkaa hyvä. Olen piirtänyt polun kuvaan, sillä muuten sitä ei näkisi ;) Polku täytyy tehdä ihan uudelleen, sillä kivet ovat kosteina vaarallisen liukkaita. Ehkä alas tehdään puurappuset, sitten joskus. Ja se kasvimaa on siellä nuolen päässä ;D Siis ollut joskus..

818645.jpg

Aivan kuvan etualalla, missä näkyy taas olevan lasten menopelikin on pudotus hieman alemmaksi ja rikkojen keskellä kituva pionipenkkini. Tuossa rinteessä on muuna kasvillisuutena tyrniä, omenapuu ja luumupuita. Hankalasti ajettavaa ruohikkoa kaikki. Jotain tarttis tehdä, mutta mitä? Ehkäpä tämäkin alue muuttuu hedelmäpuiden kasvaessa jonkinverran ihan itsetään. Haluaisin tästä sellaisen minilehdon.

Kuten myös tälle talon pohjoispuolen istutusaluesiivulle, mistä on maahumala ryöstäytynyt kivireunan päälle ja joukkoon on pesiytynyt myös nokkosta sun muuta. Muutenkin jo pelkästään nuo kuunliljojen kukinnot tekevät tuosta sekavan näköisen, vaan enpä ole nyt jaksanut leikata niitä poiskaan. Osa maahumalasta saisi kyllä jäädä, mutta taitaa olla turhan vikkelä kaveri kurissapidettäväksi kivireunan päälle.

818655.jpg

Tuolle yläkuvan alueelle ei ole viitsinyt perennoja isompia juttuja tehdä kun siinä mennee ulkovuori vaihtoon. Ja joskus hamassa tulevaisuudessa taas yläkerran remontoinnin alkaessa tuota kautta otettaneen ulos myös kaikenlaista vanhaa purua ja eristettä. Joskus tuo kohta oli kaunis rönsyansikkoineen ja kevätkaihonkukkineen, mutta nyt yksi sekamelska. Ansikat on vielä tuolla alla, mutta toissa talvi vei kaihonkukat.

Enää muutama rumuus jäljellä, sitten vaikenen niistä iäksi ;) Pihassa ollut jo pidempään huputettujen "patsaiden" näyttely.

818660.jpg

Minkäs sille voi kun kun näitä koneita tarvitaan ja tänäänkin on saunan paneeleja tuolla sirkkelöity. Muutenkin kävi tuuri, että tuli heti aamupäivällä käytyä kuvailemassa rumuuksia, nimittäin sitten ei olisi enää viitsinytkään. Alakuvan kalliopohjainen allas, mikä ei vieläkään oikein pidä vettä ja minkä naamiointi on kesken, täyttyi noin puolessa tunnissa ukkossateen aikana. Lapset eivät millään usko, ettei tuo ole traktorin pesupaikka :(

818640.jpg

Ukkonen on siis rytistänyt täälläpäin oikein kunnolla ja sademittarikin (sellainen perus, muovinen) täyttyi piripintaan ja tyhjennyksen jälkeekin satoi vielä 23 milliä eli melkoisen kosteaa on ollut.

Ja ettei ihan pelkkää rumuutta, niin lopetan rumuusraportin edes jonkinlaiseen silmäniloon ja totean ihan pieneksi puolustuspuheenvuoroksi edellisiin sen, että on tässä tietysti tänne muuton jälkeen myös remontoitu yhtä huonetta lukuunottamatta koko talo ja pirttiviljelty siinä sivussa kolme tenaavaakin :)

Kaikki aikanaan, vaikka koville se ottaakin tälläisen kärsimättömän ihmisen luonnolle. Ehkä jonain päivänä nämäkin kuvat ovat etäistä historiaa.

818647.jpg

Nauttikaa pihoistanne rosoista huolimatta!