Kivikkomaan ja terassin läheisyydessä on tälläinen muutaman neliön kokoinen murheenkryyni, missä rehottaa sitä sun tätä. Joskus ajattelin, että tässä voisi olla mininiitty siperianunikkoineen, päivänkakkaroineen, kissankelloineen jne, mutta sitten (minä onneton) menin kippaamaan tähän kohtaan pihaan ajettua peltomultaa ja sen jälkeen onkin maasta nousseet pujot sun muut rikat pitäneet minut kiireisenä. Ja niittyidea meni siis lievästi sanoen pieleen.

91432.jpg

Eihän tuo nyt vaatisi kuin totaalikuorinnan kaikesta mullasta ja uutta perään. Haluaisin lisätä vaaleanpunakukkaisen kaukasianmaksaruohon määrää, mutta tuo keltainen pääskynmaksaruoho (?) on niin kova leviämään sekä siemenestä että maavarsillaan, että tahtoo jyrätä heikomman kaukasinamaksaruohon alleen.

Tuossa kohdin tein myös peltomullan lisäksi toisen virheen. Istutin siihen yhden alun luonnonvaraista oranssikeltanoa ja sepäs vasta leviäväinen kasvi on. Pari kesää olen yrittänyt hävittää sitä tuosta, mutta aina tuntuu löytyvän joko siementaimia tai pitkää suikertavaa lonkeroa maan alta.

Uuden mullan kanssa tuossa onkin ongelmana se, että alue viettää aika paljon ja sade huuhtoo multaa alaspäin. Vastaavissa paikoissa olen ensin ankkuroinut kasveja ja maata isoilla latteilla kivillä ja poistanut sitä mukaa kun kasvit saavat kalliosta "otteen".

Kiven oikealla puolella kalliossa on isompi painanne, mihin kerääntyy vettäkin. Siinä ovat kasvaneet hyvin mm. päivänliljat, rantakukka ja siperiankurjenmiekka.

* * * * *

Toinen huomiota kaipaava paikka on pihakallion laella. Siinä on päällä rosoinen kohta ja painanne. Aiemmin siinä kasvoi vuorenkilpeä, hopeahärkkiä ja mäkitervakkoa. Kasvusto näytti minun silmääni hautakummulta ja kun tänä keväänä aloin siirtää vuorenkilpiä siitä pois ajattelin samalla hävittää kaikki nuo kasvit tuosta kohtaa. Mitään en tietenkään sanan varsinaisessa merkityksessä aio hävittää kompostiin, vaan kasveille etsitään uusi paikka tai koti. Kuvassa ko. alue on rajattu sinisellä.

Mitäpä sitten tuohon kasvikummun tilalle? Kalliossa on halkeamia ja rosoisuutta joten paljaana on tuskin kaunis. Vesikään tuossa ei ilman korotuksia pysy, koska painanne viettää vasemmalle. Eniten kutkuttaisi alueen tyhjäys, suodatinkankaan tms. laitto painanteeseen ja peitto valkoisella soralla. Jotain vihreää voisi keskelle toki istuttaa tai laittaa esimerkiksi ruukussa. Sammalkin voisi sopia tähän mini-mini japanilaistyyliseen sora-alueeseen. Olen aina haaveillut sellaisesta japanilaisesta kivilyhdystä ja Strömsössähän tehtiin sellainen betonista. Saattaapa tulla kesän aikana kokeiluun tuokin.

92261.jpg

Eräs ongelma kasvien suhteen tulee varmaan jälleen muurahaisista (kusiaisista) niitä tuntuu nytkin kuhisevan kallionhalkeamissa ihan riittämiin. Vuorenkilpiä ja hopeahärkkejä ne eivät haitanneet, mutta muut kasvit eivät välttämättä tykkää niiden myllerryksestä juurillaan. Ja minä erityisesti en tykkää siitä, että nostampa melkein mitä kiveä tällä tontilla vain, niin aina kuhisee.

Toivottavasti näihin kuviin tulee jälkeen -päivitys vielä ennen syksyä.