84910.jpg

Kallionreuna muotoutui kun kaivoin siinä olleen hienittyneen lupiini/saksankurjenmiekkakukkapenkin pois. Samalla innostuin kaivamaan myös kalliota esiin. Vasemmasta reunasta lähti sekalainen paatsama/hopeapensaskasvusto. Aiemmin tuo kohta oli kivien ja mullan peitossa. Kalliossa näkyy vieläkin vaaleampana kohtana mistä se on ollut maan alla. Nyt kallion edessä on suht vaakatasossa oleva kukkatasanne.Altaan kohdassa kokeilin moneen otteeseen kaikenlaisia kasveja, mutta ei siinä suostunut mikään kasvamaan, paitsi rikkaruohot ja muurahaiset. Osasyy on varmaan lähellä kasvava vaahtera, mikä tietenkin innostui uudesta mullasta niin, että kasvatti juurensa oitis kukkapenkkiin. Allas ja puro oli alunperin isännän ajatus. Viime syksynä kaivoin sitten melkein lapiolla pääsemättömän (niin täynnä vaahteran tiivistä juurta) kolmannen kerran ylös ja vuorasin suosiolla osan puron/altaan oikeasta puolesta juurimatolla (reunat nostin ylös) ja nyt jännitän paraneeko kasvu yhtään vai onko tuossa paikassa sittenkin jotain muuta "noiduttua" kuin vain ohuehko kasvukerros.

Kallionreuna ja siinä oleva (ikuisuus)projekti-puro näyttää kevätsiivouksen jälkeen tältä. Kallion päällä olevat kivet kuuluvat tuohon uomaan. Puron olisi tarkoitus virrata tuolta ylemmästä "kolosta" alaspäin kalliota ja siitä muovitettua uomaa pitkin tuohon pieneen altaaseen, minkä etureuna on muurattu. On vain kaksi ongelmaa. Allas vuotaa jostain. Sitä on moneen otteeseen paikattu piellä ja silikoonilla. Vielä ei olla turvauduttu betoniin, kun siinä menisi kaunis kallio samalla piiloon. Toinen ongelma on ostamani pumppu, se osoittautui liian tehottomaksi. Mitään suihkua tuohon tuskin tulee, mutta puro olisi kiva saada toimimaan.

85131.jpg

Kuvassa näkyvät timanttituijan raaskut ovat aiemmin kasvaneet toisissa paikoissa. Toinen muutaman vuoden portaan pielessä isossa ruukussa ja toinen ruskistui pahasti talon pohjoispäädyssä kevätsuojauksesta (liian myöhään?) huolimatta. Koetan saako niistä vielä aikaiseksi vaikkapa jotain rungollista, leikattua tuijaa.

89141.jpg

Kallionreunaa keväällä 2005

Loppuun vielä toinen huono kokonaiskuva viime keväältä. Kuva on otettu sisältä ikkunan läpi, mistä myös tulee usein puutarhaa katseltua ja kahvikuppi kädessä haaveiltua.

89140.jpg

Kallionreunaa sisältä päin, kevät 2005

Vasemmalla taustalla on metsävaahtera. Puro altaineen on kutakuinkin keskellä kukkakaistaletta ja laskee kohti terassille menevää kivituhkapolkua. Kuvan keskellä olevan nurmikaistaleen/kallion ja aitan välissä on cottage gardeniksi nimeämäni istutusalue ja kivipuro.