Kuten moni on ihan valtakunnanuutistakin voinut kuulla, niin täällä länsirannikolla satoi viime sunnuntaina oikein urakalla. Tämä piha sijoittuu juuri tuolle punaiselle alueelle. Satakunnan Kansan sähke-palstalta löytyy paljon lukijoiden lähettämiä kuvia äkki-tulvasta:
827904.jpg
Kuva maanantain ukkossateesta, joka täytti mittaria vain 11mm

Koska meilläkin sademittari oli jo täyttynyt, ja vuosi yli äyräidensä ties kuinka kauan ennenkuin se tyhjättiin ja kun sen jälkeenkin tuli mittariin vielä 23 milliä, ei se 80-100 milliä ole varmaankaan kaukana todellisesta. Ja kaikki tämä siis noin tunnissa.

Eihän sitä mitkään rännikaivot, saati kaupungin viemärit pysty vetämään, ja niin meilläkin tuli ylimääräisiä puronuomia sinne tänne soraan ja kivituhkaan. Uudet kivituhkapolut kärsivät silti melko pieniä vaurioita, mutta kyllä niihin paikkauksiin varmaan melkein kuutio tuhkaa uppoaa, näistä portaista puhumattakaan.

827865.jpg

Pohjakangas on näkyvillä ja kivituhka on siirtynyt viitisen metriä alemmas rinnettä kohti marjapuskia (punainen nuoli).

827908.jpg

Eikä pihatiekään säästynyt railoilta. Tuollaisen kämmenen syvyisen ojan sadevesi itselleen kaivoi. Taas saa keskikaista kyytiä kun täytyy tuo lanailla ja sorattaa.

827909.jpg

Eikä etupihakaan säästynyt urilta, vaikka sadevesi meneekin rännikaivoja ja putkia pitkin alemmas pihasta.

827858.jpg

Noita Satakunnan kansan kuvia katsellessa ja moniin koteihin tulvineen viemäriveden tuhoista kertovia juttuja lukiessa ei voi kuin olla tyytyväinen kotinsa sijainnista suht kookkaalla mäennyppylällä. Tämä on niin mitättömiä vahinkoja porilaisten kotien ja omaisuuden kohtaamien vahinkojen rinnalla. Täytyy muistaa tämäkin juttu kun taas alkaa itsekseen sadatella pihan kuivuutta tms.

Sateiden jälkeen maa on ollut niin kosteaa ettei nurmen leikkuuseen ole viitsinyt alkaa. Mahtaako enää tästä varjopaikoissa kunnolla kuivaakaan? Lopettelen jutun tähän mielestäni syksyiseen kuvaan. Tuleeko teille näistä jättikrysanteemeistä yhtä syksyinen olo kuin minulle? En olisi vielä itselle tälläistä hankkinut, mutta tämä tuli tuliaisena. Nyt odotellaan seuraavaa sadealuetta tulevaksi, muutama pisara jo tuli mutta isompi ryöppy taitaa olla vielä tulossa.

827861.jpg