84909.jpg

85169.jpg

Kivipuro syntyi siinä paikalla maassa olleista kivistä. Aiemmin tuossa kohtaa kierrettiin ruohonleikkurilla nipin napin kivien ja kallion reunasta mahtuen. Isomman kivipuron ja kallion välissä oli aiemmin valtaisa alue syysasteria ja seassa kasvoi nokkonen. Ajattelin, että otan nuo hankalasti ruohonleikkurilla kierrettävät isot kivet istutusalueeseen sisään ja teen sitä halkomaan (kuivan) kivipuron. Kivipuroa tehdessä ja maata kaivellessa löytyi vanha "kaatopaikka". Maata kaivaessani löysin valehtelematta useita jätesäkillisiä roskaa; särkynyttä lasia, ruosteisia säilykepurkkeja, lääkepakkauksia, sulakkeita, kenkiä, luita, rikkinäistä arabiaa jne. Yksi pieni lasipullo oli ehjä ja sen otin jonnekin talteen. Mitään suuria aarteita kaivauksista ei siis löytynyt.

Kivipuron uomasta tein mutkittelevan ja siinä on mukana muutama iso, laakea kivi. Yläosastaan uoma mukailee kallionreunaa ja katoaa metsään muutaman ison kiven taakse jatkuen siitä ihan oikeana pikkuojana, joka viettää toiselle puolen mäennyppylää. Alaosastaan puro on vielä keskeneräinen. Menee kallion päällä ja siinä eivät kivet pysy paikallaan. Tarkoitus on joskus tehdä tuo loppuun ja tehdä kuiva putous alempana olevalle tasolle.

Kivien alle laitoin suodatinkankaana ostamaani valkoista harsoa, ja se oli virhe. Olisi pitänyt laittaa jotain tukevampaa, vaikka ihan mustaa muovia, mutta ehtiihän tuon korjata myöhemminkin. Kivien välistä ja tuon harson läpi tahtoo ohuinkin heinä kasvaa läpi. Alue saa kuitenkin mielestäni olla aikalailla luonnonmukainen eli jokaista rikkaruohoa en tuolta ala nyppimään. Maasta kaivetut kivet jouduin pesemään moneen kertaan ennen puroon laittamista. Lapsiperheessä kannattaa kivet asetella niin tukevasti, että puroa pitkin voi myös kävellä. Ja tuleehan tuosta itsekin välillä oikaistua.

Kun raivaus oli suoritettu ja kivipuro valmis istuttelin sen molemmin puolin voimakaskasvuisia perennoja ja muutaman ruusupensaankin laitoin. En siis mitenkään vaihtanut kasvualustaa, lisäsin vain hiekkaa ja yritin samalla kerätä suurimmat syysasterin, nokkosen ja muiden rikkojen juuret pois. Toiveena oli, että "ronskit" ja tiheään istutetut perennat eivät jättäisi valoa rikkakasveille ja pikkuhiljaa ne vähenisivät.

Puroa reunustavista kasveista on enemmän kohdassa (Sivut) Cottage garden.

Kuvia:

84654.jpg

Kivipuro kevätsiivouksen jälkeen 2006. Puro kaartaa yläosastaan oikealle metsään.

85160.jpg

Kivipuron yläosaa toukokuussa 2006

85161.jpg

Ylhäältä alaspäin kesällä 2005

85162.jpg

Ja vielä puronpohjaa vähän tarkemmin

85159.jpg

Ja lopuksi kuva vaahteran lehdistä, jotka olen puhaltanut pois lehtipuhaltimella