Aloitetaan postaus muutamalla vanhalla kuvalla. Eli ensimmäiseksi kuva keväältä 2005:

84003.jpg
Keväällä 2005

Kuvaushetkellä on jo hahmoteltu lapionvarsilla tulevaa kaarretta, mutta ollaan vielä autuaan tietämättömiä maasta nousevasta kivimäärästä. Taustalla näkyy vielä 5 pientä kuusta ja katajanraato, mitkä ovat saaneet poistua. Heti tuossa talon kulman takana olikin sitten viime kesän hikisimpiä urakoita (nii-n silloin meillä ei vielä ollut traktoria) eli monihaarainen pihlajankanto. Itse talon päälle kaartuva ja salin näkymät pimentävä pihlaja kaadettiin jo syksyllä 2000.

100956.jpg
Kesällä 2006

Ja sama kanto esiinkaivettuna ja pestynä sahausta varten vielä toisesta vinkkelistä:

101722.jpg
Kesällä 2006

Kumpa tuolloin tosiaan olisi ollut jo traktori. Uskon, että kantokin olisi tuosta hieman köykäisemmin noussut. Tänään katseltiin ukkokullan kanssa pihaa muutenkin ja taivasteltiin sitä käsin kaivamisen ja raivaamisen määrää mitä on täällä tehty, puhumattakaan ulkovalaisinten kaapelivedoista tuohon kiviseen maahan.

Tänään hommat jatkuivat taas traktoriavusteisesti parin kiven poiston verran. Samalla siirtelin tuonne peräkulman uuteen kivikkoon hieman kasvejakin. Kivikko on vielä kovin vaiheessa, ja sanomalehdet pilkottavat sieltä täältä kasvien alta ja välistä, etten laita siitä vielä kuvaa. Tässä kuitenkin pari yleiskuvaa päivän tilanteesta. Nurmikonpohja alkaa hahmottua ja kiviaitakin on melkein valmis. Aita täydentyy pääliosistaan kun sopivia murikoita löytyy. Muuten siellä aidan takana olevalla istutusalueella (metsänpohjaa siis) on vielä ylimääräisiä kiviä, joista isoimmat murikat maastoutetaan sinne vielä hieman paremmin.

603824.jpg

Heppoinen kaariporttikin siellä on jo melkein oikealla paikallaan. Sitä täytyy vain vahvistaa harjateräksillä ja sitten se saa päälleen ehkä vielä risuakin. Näkee nyt mitä jaksaa. Aluksi koetan siihen ainakin humalaa. Kärhöistä tietenkin haaveilen, mutta näkee nyt minkäkokoisen kuopan tuohon sitten saa loppujen lopuksi kaivettua. Kuusamakin kiinnostaisi, sellaista kun ei vielä missään meillä ole.

Kuvaan olen harmaalla merkannut kivituhkapolun tolan. Koska lapset eivät millään usko, ettei taloa kierretä pyörillä tai pikkutraktoreilla, niin annetaan sitten heille senverran periksi, että tehdään kunnon baana taloa kiertämään. Voi olla, että nurmikkokin saadaan sen myötä hieman paremmin alulle. Polulta kaariportille (ja sieltä metsään joskus toivottavasti valkoisen kaarisillan yli menevälle polulle) tulee ehkä muutama astinkivi.

603823.jpg

Ja sama vielä toisesta suunnasta. Kiviaidan päälle en taida enää laittaa lisää vuorenkilpeä, vaan ehkäpä hopeahärkkiä, sammalleimua, maksaruohoja ja mitähän sitä vielä omista istutuksista valmiiksi löytyisi? Viime kesänä suunnittelin tähän osaan pihaan toista kuutamopenkkiä, kun tuossa on taustallakin valkoiset koivunrungotkin. Kuutamo-kakkonen tai ei, niin onhan siellä nyt valkoisin kukin kukkivia kasveja jo siirrettynä: mm. muutaman kerran paikkaansa vaihtaneet pihajasmike ja lumimarja, juhannusruusuja ja valkoisia syreeneja. Muuta väriä edustavat mm. Juhannusmorsian ruusu ja pääosin siniset lupiinit, mitä siirsin tuonne lähinnä maanparannustarkoituksessa.

Kaikki maa mitä tuossa aidan takana on, on peräisin nurmikkoalueelta. Samoin nämä isommat kivet ja valehtelematta parikymmentä kärryllistä pienempiä. Nurmikon kohdalta käännetyt nurmiturpeet käänsin nurinpäin ja päälle kasailin kaikenlaista haravointijätettä yms. Jossain vaiheessa peitin muistaakseni ne nurmiturpeet myös sanomalehtikerroksella ja kasailin niiden päälle lisää haravointijätettä ja syksyn lehtiä yms. Aikalailla inhottavaa miettiä niitä lapiolla tehtyjä työtunteja nyt kun näki mitä traktorin perälevy alueelle teki vartissa. Traktoria katsellessa ei tosin kalorit kulu samoin kun lapioa heilutellessa, että hyötyliikuntana menköön :)

Koska varsinainen kuutamopenkki on pakko remontoida (=eristää juurimatolla syreeneistä) ajattelin siirtää ne ainakin väliaikaiseti kaikki tänne tuon kaariportin lähteisyyteen. Katsoo sitten myöhemmin mitä siirtää takaisin jos siirtää. Siirtoistutusta varten vain täytyisi saada rikkaruohotonta multaa, tai ainakin peräkärryllinen kuoriketta tms. peittämään kaikki näkyvä multa. Ruohonleikkuujätettä ei juurikaan kannata meillä käyttää, siellä se vasta kuhiseekin rikkojen siemeniä.

Koko alueen värimaailmakin elää mielessä koko ajan. Välillä suunnitelen alueesta pääosin kokonaan valkoista, välillä värialuettain menevää (kulmassa sinikeltaista, välisssä valkoista ja toisessa päässä punaista), mutta en ole vielä päässyt itseni kanssa yhteisymmärrykseen ;)

Ja kun kerran aiempi tynkä laattakivipolku korvataan kivituhkapolulla, niin siitä vapautuneille laatoille sekä maasta löytyneille lisälaatoille löytyi heti sopiva paikka...

604195.jpg

Aiemmin suunnitelen syreenimajaan sammalmatto-lattiaa, mutta haravoituani siellä totesin, ettei se hötösammal ollutkaan kovin kaunista, eikä varsinkaan sen irrottua maahan jäljelle jääneet voikukat ja rönsyleinikit. Pois vaan nekin, ja tilalle kivituhkaa ja oman pihan kiviä. Ja jo nyt voin luvata, että ensi (vai tänä) syksynä en jätä kukkasipuliostoksia väliin, kuten kävi viime syksynä (rankaisin itseäni tekemättömistä pihatöistä sipulinostolakolla). Haluan tuonne sisäkaarelle ainakin keltaisia perusnarsisseja ja ehkä vielä jotain sinistä niiden rinnalle.

Loppuun muutama kuva tämän hetken kukkijoista, ettei jää ihan pelkäksi työraportiksi:
603830.jpg

603829.jpg

603827.jpg

84649.jpg