Herukkasato on kerätty pakastimeen odottamaan mehustusta ja napostelua. Ihmeen paljon nuo vanhat puskat jaksoivat marjoja tuottaa, kun ottaa huomioon kesän kuivuuden. Osa puskista kyllä nääntyi pahasti ja marjat kuivuivat paikoilleen. Muutenkin marjapensaat olisi tarkoitus uudistaa kokonaan ja samalla ehkä siirtää toiseen paikkaankin. Vielä en jaksa ajatella tuota mehustusta, vaan jätän suosiolla viileimmille ilmoille.

Pensasmustikoiden sadon (vasta parivuotiaiden) sekä tyrnin kohtaloksi koitui kastelusta huolimatta myös kuivuus.

Pienenpieniä karviasia olisi vieläkin puskissa, mutta kun ei enää mahdu pakastimeen, eikä oikein muutakaan jaksa niistä nyt miettiä.

Kasvihuoneharjoitelma on tuottanut varmasti reilusti yli 5 kiloa satoa. Sekosin laskuissani jossain vaiheessa. Tomaatintaimethan kasvoivat kahdessa kasvusäkissä ja yhdessä amppelissa. Tänään ihmettelin, että eivätkö kirjavat tomaatit lainkaan kypsy ja menin oikein käsikopelolla koittamaan. Ihan pehmeitähän ne olivat, vaikka väri oli keltaisenvihreä. Rohkeana haukkasin ja hyvältähän se maistui. Mikä lie lajike, mutta ihan mukava väripilkku. Näkyy kuvassakin punaisten tomaattien päällä.

170556.jpg

Chileissäkin alkaa näkyä punaista. Aiemmin jo vähän mietiskelin, että pitääköhän niistä ollenkaan tulla punaisia vai jäävätkö vihreiksi. Ilmeisesti vieressä kasvava jalapenona ostamani sensijaan kuuluu tuottaakin vihreitä jalapenoja. Mistähän niistä tietää koska ovat kypsiä? Yhtä olen maistanut ja se oli kyllä tosi mieto ja kypsän oloinen.

170588.jpg

Puutarhan mikä-lie vanha omenapuu vielä kypsyttelee satoa, mutta nämä Huvitus-omenat saatiin ensi kerran maisteltaksi keskimmäiselle pojalle keväällä 2003 istutusta nimikkopuusta. Viime vuonnakin olisi omenoita muutama jo tullut, mutta joutuivat lasten repimiksi jo raakileina. Monta kertaa kävin omenoita koettamassa, että jokos irtoavat helposti, mutta eivät irronneet. Eilen ukkokulta kävi maistamassa yhtä ja totesi omenoiden olevan jo melkein ylikypsiä. Täytyy ensi vuonna mennä aikaisemmin maistelemaan, josko maku olisi raikkaampi. Kyllä nämäkin muutamassa päivässä saadaan silti "tuhottua".

170557.jpg

Kukinta puutarhassa alkaa olla aika vähäistä. Maatiaissyysasteri aloittelee siellä missä ei kuivunut pystyyn. Syysmaksaruohot ovat vielä nupulla. Osa kesäkukkaistutuksistakin näyttää jo ränsistyneiltä, mm maahumala on saanut ilmeisesti härmää tms. on nimittäin muuttunut pinnaltaan harmahtavaksi. Kirpat onnistuivat tuhoamaan krassit yhtä lukuunottamatta. Yksi kevään taimivaihdossa saamistani ehdottomista helmistä on kuvan kultapallo. Vaikka en isommin keltaisista kukista (tai väristä ylipäänsä) pidäkään on tässä sitä jotain. Piristää olemuksellaan ja kaiketi kuuluu tälläisen vanhan pihan vakiokalustoonkin.

170555.jpg

Puutarhahommissa on edelleenkin jatkunut matalavire. Nyt taidan sitten laittaa sen melkein jokapäiväisten sateiden piikkiin ;) Ei vaan tule ryhdyttyä toimeen. Ja yksi syy lienee myös tuo remontti, mikä on edennyt erääseen etappiin, pesukone saatiin taas käyttöön, ja se on näkynyt kuivuvana pyykkinä vähän siellä ja täällä. Ja onhan tuosta pihasta tullut nautittua ihan kudinkin kädessä istuskellen. Ihan uutta pihankäyttöä minulle vaikka myönnän vieläkin potevani siitä jonkinasteista syyllisyydentunnetta. Luulen kuulevani kuiskintaa mm. alesta ostamieni kolmen istuttamatta olevan koripajuntaimen suunnalta, keskeneräiseltä sivupihalta jne ;) Listahan on loputon.

Tänä vuonna yritän muuten olla ostamatta yhtään kevätsipulia. Tarjontaa olen katsonut vain kotiin tulleista postimyyntikuvastoista, eikä niissä ole sytyttänyt yhtään mikään. Saa nähdä pitääkö tuo päätös, kun sattuu sopivasti käsinkosketeltavalle etäisyydelle sipulipusseista :)