Leikkipaikan ja tolppaportaiden viereen on alkanut pikkuhiljaa syntymään matalaa muuria. Muuri jatkuu tuosta vähän matkaa hieman eteenpäin ja mataloituu sitten kohti avokalliota. Pientä vääntöä on ukkokullan kanssa vielä muurin suoruudesta tai vääryydestä. Minun mielestäni sen pitää ehdottomasti tehdä pieni mutka, kun kerran mikään muukaan tässä pihassa ei ole suoraa.

863128.jpg

Muurin päälle on tarkoitus kokeilla mustaherukkapensaita, ehkä jopa omenapuuta jos löytyy riittävästi maata ja maanpeitteeksi sekä muurin päälle "valumaan" mansikkaa. Hieman mäntyjen varjoonhan tuo paikka jää, mutta voihan ne pensaat sitten siirtää toisaalle jos kokeilu ei kertakaikkiaan onnistu. Uusia pensaita on jokatapauksessa hankittava vanhojen ränsistyneiden ja punkkien asuttamien tilalle.

Aiemmin siinä pihan roso-postauksessa oli kuva noista oikealle lähtevistä portaista, joiden maisemointi on jäänyt kesken ja joista rankkasateessa ryöppyävä vesi söi kivituhkat. Ajattelin, että jos niidenkin reunan saisi nyt samalla vaivalla kivetettyä niin voisi vaihtaa reunassa nyt kasvavat idänvirpiangervot mustaherukkaan ja mansikkaan.

Lähimetsästä, polun varrelta löysin myös ihan uuden kasvituttavuuden, mustan konnanmarjan (Actaea spicata). Yhden kappaleen tosin vain. Taas on lapsia varoitettu myrkyllisyydestä.Tuntuu, että tällä tontilla näitä myrkyllisiä kasveja on kyllä paljon enemmän kuin syötäviä. Sudenmarjaa, oravanmarjaa, kieloa, tuomea, korpipaatsamaa, lehtokuusamaa ja näsiää kasvaa vähän jokapuolella.

863131.jpg

Pihalla olen puuhastellut myös villalankoja värjäillen, mutta varsinainen puutarhainto on tainnut kyllä karata jo talviunille. En tiedä johtuuko se osin säästä. Ilmat ovat muuttuneet kovin vaihteleviksi. Eilenkin tuli vähän väliä rakeita ja välissä taas aurinko paistoi. Lisäksi tuulee kylmästi. Vielä en ole jaksanut miettiä kukkasipuliasioitakaan, vaikka niin keväällä uhosin, että tänä syksynä täytyy saada niitä sinne maahan kätkettyä. Olisi sitten keväällä jotain mitä odottaa ja katsella. Vanhat, kuutamopenkistä iloisesti ihan sekaisin menneet, suht hyväkuntoisen näköiset tulppaaninsipulit aion kyllä jonnekin kaivaa. Tulkoon minkälainen sekasotku sitten vain.

Yritän nyt kammeta itseni tuonne pihalle väkipakolla koleudesta huolimatta. Pitäisi noita uusia kukkapenkkejä hieman kitkeä ja leikata pahimman näköiset kuivuneet kukkavanat pois. Ja onhan tuo Pitäisi-lista muutenkin kilometrin mittainen, mutta kaikki aikanaan. Tsemppiä teillekin syksyn puuhiin!