84911.jpg

Kääntölenkki syntyi kun tontille tulevaa tietä jatkettiin niin, että pihassa pääsi ajamaan ympäri ainaisen "vekslaamisen" sijaan. Vanhan ja uuden tienpätkän sisään syntyy pisaranmallinen "liikenneympyrä". Tien alta kaadettiin useita koivuja ja nostettiin isoja kiviä. Osa kivistä kasattiin epämääräiseksi kasaksi kääntölenkin keskelle. Eikä niitä siitä enää käännellä vaikka kuinka haluaisinkin niiden asetoa vähän viilata.

85132.jpg

Syksy 2004

Lenkin sisälle jäi kolme isoa koivua, pari isompaa ja monta pientä pihlajaa (toinen kitukasvuinen suomenpihlaja), näsiäpensas, kuusenalkuja jne. Sisäänjääneet koivut on yhtä lukuunottamatta kaadettu. Tämä viimeinen vaatii väliaikaisautokatoksen purkamista tieltä pois ennen kaatoa. Keväällä 2005 kuopukselle istutettiin nimikkopuuksi tuonne lenkin keskelle metsälehmus.

92336.jpg

Kevät 2005

Jonkinmoisena visiona minulla oli tehdä "liikenneympyrään" matala luonnonkivimuuri ja nostaa ja tasoittaa hieman pintaa. Sitten kun tuo oikealla näkyvä koivu on kaadettu voin miettiä myös pysyvämpää kasvillisuutta. Suunnitelmissa on ollut esimerkiksi helppohoitoiset tuiviot ja muutamia muita kasvilaikkuja. Ehkä myös iki-ihanaa vuorenkilpeä (ukkokulta inhoaa, mutta minä tykkään) ja muutama tulppaani/perennalaikku väripilkuiksi. Ja ympärille katetta, joko soraa tai haketta.

92366.jpg

Huhtikuu 2006

Syksyllä 2005 sain vähän hahmoteltua kivireunusta muualta tontilta löytyneillä kivillä. Nuo isot keskuskivet ovat tietenkin myös mieleiset pikkupoikien kiipeilykivet, joten mitään kovin fiiniä, piikkistä ja harvinaisuuksia ei istutuksiin kannata suunnitella. Kivimuurin oikeaan reunaan tulee lapsia varten matalampi kohta, josta lähtee liuskekivipolku tuonne kivien keskelle. Laakean kiven päällä oli kaunis kasvusto kattomehitähdistä ja keltamaksaruohosta, mutta innokkaat pikkujalat tallasivat ne siitä pois.

Kuten olen jo muualla todennut niin kivet tältä tontilta tuskin ainakaan loppuvat, mutta vähän harmittaa tälläiset puolivalmiit hommat, kun siis sekä kivetyksen jatko ja lopullinen kasvitus odottavat tuon kuvissa oikealla vinossa kasvavan koivun kaatoa. Toisaalta tiedän, että syksyllä saan siitä mukavasti risuja risutöihin, mutta niistä enemmän Risulinnun pesän puolella.

"Liikenneympyräpisaran" toisessa terävässä päässä on jätemaaksi nimetty alue, minne on kaiken kaivuuroippeen päälle laitettu sekä jämäkasvit että kaikenlainen joutomaa, mutta ihmeen hyvin kasvit siinä ovat kasvaneet. Keskellä aluetta on siis nyt vaikeakulkuista, kivikkoista heinikkoa ja kuopuksen metsälehmus. Se kohta täytyisi vain tasata, että pääsisi edes siimaleikkurilla heinikon kimppuun.

Tämän alueen hommat odottavat nyt koivun kaatoa, eli ennen sitä ei päivitystä ole luvassa.