Ensilunta vihmoi pihaan perjantai-lauantai välisenä yönä. Paljonhan sitä eri määrällisesti tullut, mutta kyllä sekin vähä "kirkasti" tummaksi muuttunutta pihaa.

240680.jpg

Lumihupun sai myös kanaverkkohahmon päälle tehty sammaljoutsen, minkä vaihdoin ohuissa hepenissä tuolla kivellä huilailleen keijukaisen tilalle.

240673.jpg

Viimeinen niitto (ja keräävän leikkurin käyttö lehtien keräämiseen) jäi runsaiden sateiden takia osaan pihaa tekemättä, mutta eilen kun oli aurinkoinen iltapäivä ja aste pari pakkasta otin haravan käteen ja marssin tuonne vaahteran alle, vaikka ruoho olikin pitkää. Ja aiemmin märät lehdet lähtivät kohmeisina suhteellisen helposti ja kivuttomasti kottikärryyn. Aiemminhan olen tuon kohdan ja läheisen kivipuron puhaltanut puhtaaksi lehtipuhaltimella, mutta enpä usko että se olisi saanut noita jäisiä lehtikasoja lentoon. Puunalusen siistin vasta keväällä, täytyyhän sitä madoillekin jotain jättää.

240675.jpg

Lisää haravointia on silti vielä tiedossa, sillä mm. omenapuut ja syreenit ovat vielä melkolailla vihreässä lehdessä. Mutta ei tätä pihaa nyt mitenkään haravalla nuolla, sillä ainakin minun silmääni oikein hivelee mm. pihatie,minkä molemmin puolin kasvavat haavat ovat lehdillään kullanneet.

Vaikka kaikki perennat alkavat olla jo unten mailla, niin harvoja kukkijoitakin vielä löytyy. Tämä on viime syksynä sellainen syyskukkana ostettu asteri, lajike siis mikä lie. Epäilin, ehtiikö edes kukkia, mutta näkyy sinnitelevän ja kaunista väriä se tuo syksyiseen kukkapenkkiin. Tämän lähellä kukkii vielä myös eräs pinkki isomaksaruoho. Kaksi muuta lajiketta on jo aikoja sitten kukintansa lopettaneet ja muuttuneet mustiksi.

240674.jpg

Mukavaa lokakuun loppua!